Překvapení v Itálii! Udinese vede Serii A

2024. 09. 18. 08:15    
Čas čtení: < 1 minuta

foto: Getty Images

18. 9. 2024 – Italská nejvyšší fotbalová soutěž má po čtyřech kole nečekaného lídra. Udinese nachází je v čele se ziskem parádních 10 bodů. Tento nečekaný úspěch je výsledkem skvělé formy a především práce nového trenéra Kosty Runjaiće.

Německý kouč převzal tým letos v létě. Ve 53 letech má bohaté zkušenosti z německého fotbalu, kde vedl kluby jako Darmstadt, Duisburg či Kaiserslautern. Až do dubna letošního roku působil v polské Legii Varšava, kde si získal reputaci takticky vyspělého trenéra se vysokými motivačními schopnostmi. Na Apeninském poloostrově podepsal překvapivě pouze roční smlouvu a zatím se mu daří skvěle.

Runjaić přinesl do týmu herní styl založený na pevném defenzivním bloku a rychlém přechodu do útoku. Tým se pod jeho vedením prezentuje kompaktní hrou a dokáže využít každou chybu soupeře. Navíc klade důraz na týmového ducha, což se pozitivně odráží na celkovém výkonu.

Jedním z hlavních tahounů týmu je kapitán Florian Thauvin. V letošní sezóně už skóroval třikrát v lize a jednou v poháru. Jeho technické dovednosti, přesné přihrávky a schopnost zakončovat z různých pozic dělají z něj dělají nadprůměrně nebezpečnou zbraň.

Dalším klíčovým hráčem je brankář Maduka Okoye, který svůj tým dokáže podržet v těžkých situacích ve vlastní šestnáctce. Útočníci Lorenzo Lucca a Keinan Davis svojí produktivitou navazují na Thauvinovu tvůrčí práci a vepředu Udinese v podstatě nemá slabinu.

Nyní má před sebou severoitalský celek několik náročných zápasů. Nejprve je na programu utkání na půdě AS Řím (22.9 živě od 18:00 na Sport1). Po té se střetne doma s hlavním favoritem na titul, Interem Milán. A následně ho čeká zápas s Lecce na domácím stadionu.

Pokud se podaří udržet formu a vyhnout se zraněním, může Udinese i nadále bojovat o přední příčky. A bůh ví, třeba bude na konci sezóny atakovat top pětku.

autor: Mirek Dušek