Sadio Mané, hvězda ve stínu Ronalda

2024. 10. 18. 11:46    
Čas čtení: 2 minuta

18. 10. 2024 – Senegalský útočník, který přestoupil do Al Nassru z německého Bayernu Mnichov, dorazil do Saúdské Arábie v létě minulého roku jako jedna z nejvýznamnějších posil soutěže.

Mezi jeho největší úspěchy patří mimo jiné:  Se Senegalem Mané pozvedl trofej za vítězství na Africkém poháru národů v roce 2021. V Liverpoolu, byl klíčovou součástí zářivé éry Jürgena Kloppa. Pomohl týmu získat titul v UEFA Champions League, vyhrát anglickou Premier League (jejich první titul v nejvyšší soutěži po třech desetiletích) a také přispěl k domácím úspěchům ziskem FA Cupu a Ligového poháru. S Liverpoolem vyhrál také Mistrovství světa klubů FIFA v roce 2019.

I když jeho první sezóna v Saudské Arábii neprobíhala úplně podle jeho představ i tak Mané vstřelil 13 gólů ve 32 zápasech RSL. Mané tak skončil na 12. místě v boji o Zlatou kopačku RSL pro sezónu 2023/24 a na třetím místě mezi střelci Al Nassru, za Taliscou (16) a Cristianem Ronaldem (35). Jen tak mimochodem, klubový kapitán Al Nassru byl před všemi! Ronaldo dokonce překonal rekord v počtu gólů v jedné sezóně RSL.

Co však bylo při hodnocení Maného debutové sezóny často přehlíženo, bylo to, že přidal také osm asistencí, což ho dostalo na celkových 21 „kanadských bodů“. Vzhledem k tomu, že se teprve adaptoval na nové prostředí, tak to byl úctyhodný výkon. I přesto to někteří považovali za nedostatečné. A tak přišla kritika a v létě neustálé spekulace, zda Mané neopustí RSL.

Nicméně Mané zůstal a hned z kraje nové sezóny podává výborné výkony. V šesti ligových zápasech dal 2 góly a připsal si 5 asistencí. Má tak stejně bodů jako Ronaldo, který to má jen obráceně poskládané. Slavný Portugalec vstřelil 5 gólů a na dva nahrál. To, jestli Mané vystoupí ze stínu Ronalda a překoná ho v počtu „kanadských bodů“ lze nyní těžko určit, ale je jasné, že pro samotného hráče toto důležité není. Mané vždy zastával týmovost před individuálním výkonem.

                                                                                                                                                                                      autor: Mirek Dušek